Tarihte "Afousia" ismiyle anılan adada uzun yıllar Rumlar'ın ve Hıristiyan din adamlarının yaşadıkları bilinmektedir. Adada hâlen St. Georgios Manastırı ile Şapel Harabeleri'nin kalıntıları bulunmaktadır. Ada yöresinde ele geçirilip, çok eski tarihlere dayanan buluntular, küçük bir açık hava müzesi görünümündeki yerde sergilenmektedir.
Avsa Adası, Paşalimanı Adası'nın batısında, 36 kilometre kare genişliğinde, granitten oluşmuş olup, yeşil ile mavinin kucaklaştığı önemli bir turizm yöresidir.
Kıyıda, adaya ismini veren köyün güney batısında "Ayios Georgios Manastırı"nın yıkıntıları yer alan Avsa (Türkeli) Adası üzerinde iki köy bulunmaktadır. Doğuda Yiğitler, batıda ise Türkeli yer almaktadır. Tüm ada için genellikle Avsa ismi kullanılmaktadır.
Tamamı doğal plaj olan ada, özellikle yaz aylarında İstanbul-Avşa arasındaki deniz otobüsü seferleriyle yerli ve yabancı turistler için âdeta cennetten bir köşedir. Adayı çevreleyen altın renkli kumsallar, dantel gibi işlenmiş koylarda tertemiz denize girme, yemyeşil sahil şeridinde günbatımının eşsiz güzelliğini izleme olanağı vardır.
"Belde" olarak yönetilen Avşa'nın gezilecek önemli yerleri arasında Yiğitler Köyü ve Altınkum bulunmaktadır.
Bugünkü resmi ismi Türkeli olan ada, şaraplarıyla ünlüdür.